Dibran Hoxhaj konsiderohej si i varfër nga Prokuroria, edhe pse bënte jetë luksoze

I njohur në të gjithë Kosovën për jetë luksoze, makina të shtrenjta dhe flori, Dibran Hoxha për Gjykatën e Prizrenit ishte i varfër ekonomikisht kur ishte në pyetje shqiptimi i dënimeve.

I dyshuari për vrasjen e një 31-vjeçari nga Kukësi dhe plagosjen e një 27-vjeçari, Dibran Hoxha në vitin 2012 ishte gjetur fajtor për vjedhje të energjisë elektrike në lokalin e tij ‘Cobra City’ në vlerë prej mbi 3000 euro, ndërsa ishte dënuar me vetëm 200 euro gjobë.

KALLXO.com ka siguruar dosjen e plotë kriminale të Dibran Hoxhës për 17 rastet në të cilat ishte dënuar.

Nga të gjitha këto raste të cilat janë analizuar, rezulton se asnjëherë “Kobra” nuk ishte dënuar me burg efektiv.

Rrahje, lëndime të rënda trupore, shmangie tatimore, vjedhje rryme, dëmtim i vulave zyrtare, dëmtim i pasurisë së huaj e kanosje, janë veprat penale për të cilat ishte dënuar ndër vite Dibran Hoxha.

Mirëpo ndonëse u dënua në 17 raste, asnjëherë nuk u dërgua në burg për vuajtje të dënimit sepse të gjitha dënimet ndaj tij ishin me gjoba ose me burg të kushtëzuar.

Në 13 nga 17 rastet në të cilat ishte dënuar, Gjyqtarët e Prizrenit nuk kishin gjetur asnjë rrethanë rënduese që do të ndikonte që Dibran Hoxha të dënohej më ashpër.

Sipas Ligjit, është obligim i çdo gjyqtari që t`i analizojë rrethanat që mund ta rëndojnë ose lehtësojnë dënimin e një personi të akuzuar i cili shpallet fajtor.

Mirëpo, ndonëse Dibran Hoxha ishte dënuar mbi dhjetë herë, kjo nuk ishte marrë asnjëherë si rrethanë rënduese, ndërsa rrethana që e lehtësonin dënimin ndaj tij kishte pothuajse në secilin rast.

Nga të gjitha rastet e analizuara rezulton se ndaj Dibran Hoxhës, Gjyqtarët kanë marrë parasysh në total 48 rrethana lehtësuese, ndërsa vetëm 5 rënduese të cilat mund të ndikojnë që dënimi të jetë më i ashpër.

Rrethanat se është student, ka sjellje korrekte ndaj gjykatës, ka rënë për herë të parë ndesh me ligjin, është i gjendjes së varfër ekonomike, është pajtuar me viktimën, është beqar, i papunë, është provokuar nga viktima, është penduar, e ka pranuar fajësinë, janë ndër rrethanat të cilat janë marrë parasysh në shumicën e rasteve që janë gjykuar në Gjykatën e Prizrenit.

“Dora e butë” e Gjykatës së Prizrenit nuk u përmirësua as nga Gjykata e Apelit.

Në shkurt të vitit 2021, gjyqtarët e Apelit, Kreshnik Radoniqi, Xhevdet Abazi dhe Afërdita Bytyçi, e kishin konfirmuar dënimin me gjobë prej 6 mijë eurosh ndaj Dibran Hoxhës për një vepër e cila sipas Ligjit dënohej nga 3 deri në 10 vite burgim.

Në këtë rast për lëndim të rëndë trupor, Dibran Hoxha u dënua nën minimumin e paraparë ligjor, pra u dënua me vetëm 6 muaj burgim, i cili u konvertua në gjobë prej 6 mijë eurosh, ndonëse minimumi që mund të shqiptohej në këtë rast ishte 3 vite burg.

Dënimet nën minimumin e paraparë sipas Ligjit mund të shqiptohen vetëm ndaj personave tek të cilët gjenden rrethana posaçërisht lehtësuese.

Në kohën kur vendimi nga gjykatësit e Apelit u mor, Dibran Hoxha veçse kishte mbi 10 dënime të plotëfushqishme, mirëpo përkundër këtyre dënimeve edhe gjykatësit që kanë më shumë përvojë në gjykimin e krimeve nuk patën “guximin” që ta dërgojnë “Kobrën” në burg.

Gjyqtarët e Apelit e konfirmuan dënimin nën minimumin e paraparë ligjor dhe kërkuan që Dibran Hoxhajn nga dënimi prej 6 mijë eurove, të paguante vetëm ndryshimin prej 3660 euro që rezultoi pas zbritjes së ditëve në të cilat kishte qëndruar në paraburgim.

Hoxha tashmë po qëndron në masën e paraburgimit pasi po dyshohet të ketë privuar nga jeta të riun nga Shqipëria në ditët e para të këtij viti.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *